ΥΛΙΚΑ
Για πέντε άτομα:
Για το λαχματζούν Για το κισίρ*
• Μικρές αραβικές πίτες • 1 ποτήρι πλιγούρι (πολύ ψιλοκομμένο)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια • 1 ματσάκι μαϊντανό
• 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο • 1 ματσάκι δυόσμο
• Σάλτσα από 3 ντομάτες • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
• 2 ψιλοκομμένες πιπεριές • 3 ντομάτες
• ½ κουτάλι αλάτι και ½ πιπέρι • Αγγουράκι τουρσί
• Λίγο μπούκοβο • 3 πιπεριές
• Μια χούφτα μαϊντανό • 1 κ.γ. αλάτι
• 2 κουταλιές λάδι • Πιπέρι, κύμινο, μπούκοβο
• Σουμάκ* • 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας
• Λάδι
• Λεμόνι
• Λίγα φύλλα από σγουρή σαλάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το λαχματζούν
Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε τον κιμά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το λάδι και συνεχίζετε το τσιγάρισμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και τη σάλτσα από τις φρέσκιες ντομάτες με λίγη ζάχαρη. Καπακώνετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 10 με 15 λεπτά και να «πιει» το ζουμί του. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και μόλις κρυώσει, απλώνετε τον κιμά στις πιτούλες. Τις βάζετε για λίγο στο φούρνο, μέχρι να «καθήσει» ο κιμάς. Πασπαλίζετε τις πιτούλες με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι και σουμάκ.
Για το κισίρ
Βάζετε το πλιγούρι σε ένα μπολ με βραστό νερό και αλάτι για μία ώρα. Το σουρώνετε και το ρίχνετε σε μια σαλατιέρα. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα μυρωδικά της συνταγής και τα προσθέτετε στη σαλατιέρα. Περιχύνετε τα υλικά με τη σάλτσα ντομάτας, το λάδι, τα μπαχαρικά και το σερβίρετε με τη σγουρή σαλάτα.
*Το σουμάκ είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού Rhus coriaria. Είναι θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση.
Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά.
* Το Kisir είναι ακριβώς όπως Tabouleh αλλά πολύ πιο πικάντικο. Είναι μια πολύ δημοφιλής τούρκικη σαλάτα με πλιγούρι .Φτιαγμένη για να συνοδέψει όλες τις γευστικές σας δημιουργίες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου