Blogroll

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Καλαμαράκια Στιφάδο, Καλαμαράκια Κοκκινιστά

Καλαμάρι βρασμένο με Ντομάτες

 

Καλαμάρι βρασμένο με Ντομάτες

Τα καλαμάρια μπορούν να μαγειρευτούν με δύο τρόπους:
Για πολύ λίγο χρονικό διάστημα σε μεγάλη θερμοκρασία, ή σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο διάστημα. Ενδιάμεσες καταστάσεις κάνουν το καλαμάρι λάστιχο.. Το πιάτο αυτό,  είναι  κάτι ανάμεσα σε ένα στιφάδο και μια σάλτσα ζυμαρικών. Είναι εξίσου καλό να φαγωθεί σκέτο με ψωμί, όπως είναι και πολύ ωραίο να  συνοδέψετε με μακαρόνια, η και με ρυζάκι.

 

Καλαμάρι βρασμένο με Ντομάτες Συνταγή

  • προετοιμασία   χρόνος: 15 λεπτά
  • μαγείρεμα  χρόνος: 1 ώρα, 20 λεπτά

Μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένα καλαμάρια  να τα αφήσετε στην συντήρηση και την επόμενη να τα μαγειρέψετε. Η αν θελήσετε να τα φτιάξετε την ίδια μέρα τα τοποθετήστε σε δροσερό νερό έτσι ώστε να αποψυχτούν ήπια

Συστατικά
  • 2 κυλά καθαρισμένα καλαμαράκια  κομμένα σε ροδέλες και τα πλοκάμια χοντροκομμένα
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
    1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 βολβό  μάραθου,(φινόκιο) ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας (μπελτέ)
  • 1 / 4 κούπας ούζο αρωματισμένο με γλυκάνισο.
    1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • Αλατοπίπερο
  • 1 / 2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 / 4 φλιτζανιού φύλλα του μάραθου, ψιλοκομμένα

Μέθοδος

1 Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μάραθο. Ανακατέψτε  και σοτάρετε, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, περίπου 5-6 λεπτά. Ρίξτε λίγο αλάτι πάνω τους. Προσθέστε το σκόρδο και την πάστα ντομάτας και ανακατεύετε καλά για να ενωθούν τα υλικά. Μαγειρέψτε τα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας  μία ή δύο φορές.

2 Προσθέστε το κόκκινο κρασί, ανακατεύετε καλά, και ανεβάζετε την θερμοκρασία.  Αφήνετε να βράσουν μέχρι τα υγρά να μειωθούν κατά το ήμισυ.

3 Προσθέστε το ούζο γλυκάνισου, και την τριμμένη ντομάτα. Προσθέστε το καλαμάρι και χαμηλώστε την θερμοκρασία για να σιγοβράζει. Σιγοβράστε για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά από μια ώρα, δοκιμάστε ένα κομμάτι καλαμάρι? Θα πρέπει να είναι έτσι όπως επιθυμείτε. Εάν δεν είναι,συνεχίστε να σιγοβράζετε , ελέγχοντας την τρυφερότητα τους ανά 15 λεπτά!.
4 Μόλις το καλαμάρι είναι τρυφερό, δοκιμάζουμε την γεύση για το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτοντας αν χρειαστεί.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φύλλα του μάραθου. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More